Titel: Viterbuföring

Meddelare: Födorådstagare Jonas Östlund  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Östergensjö

Farmor åt kälinga min skulle en sommarkväll gå ut på "brokasa" och "slå av sig vattne(t)". Då fick hon höra en viterbuföring komma och fara genom prånget mellan byggningarna. Hon såg dem inte men hörde dem så väl. Före korna gick en piga och sjöng och lockade dem: "Ku Lindelin, ku Kindelin, ku Valaros, ku Dalaros, ku Långskönaspel!" De for upp i berget ovanför byn. Det var i n.v. Per Ols gåln här i byn.

"Brokasa= kompost ända vid stugubron. Den kallas i denna socken även "pisskasa", emedan man på den "slog av sig vattne".

L.Jn.